Mammoth Hot Springs, entrada Nord del Parc
Mammoth Hot Springs
Elk mascle
Bisons pasturan a l'entrada Nord
Coiot a Lamar Valley
Big Horn
Wapiti o Elk

El Parc nacional de Yellowstone (Yellowstone National Park) està situat en els Estats Units, al nord-oest del Wyoming. Una part petita del parc es troba en els Estats veïns d'Idaho i Montana.

Creat en 1872, Yellowstone és el parc nacional més antic del món.La seva extensió és de 8.983 km² ( 898.300 hectàrees, és a dir, una superfície més gran que la de la illa de Còrsega ). Constitueix el segon major parc dels Estats Units, aparti d'Alaska . Yellowstone és famós pels seus fenòmens geotérmicos; en ell es troben els dos terços de tots els géiseres del planeta, i també nombroses fonts calentes. Alberga nombrosos grans mamífers: óssos negres, grizzlys, coyotes, llops, alcis, ciervos; així com rajades salvatges de bisontes i wapitis. El parc constitueix el cor d'un extens i preservat hàbitat natural, un dels últims ecosistemes intactes de les zones temperades. S'inscriu en la llista de les Reserves de la Biosfera des de 1976. Rep cada any la visita d'a prop de tres milions de persones, el que fa d'ell un dels parcs americans més freqüentats.

Ecosistema

El Parc Nacional de Yellowstone és part d'un ecosistema que s'estén sobre gairebé 80937 km ² , que inclou també altres reserves naturals, com el Parc Nacional Grand Teton i boscos nacionals. Aquest ecosistema constitueix la major extensió verge dels EE.UU, aparti d'Alaska . En general, es considera com l'extensió més gran encara intacta de la zona temperada en l'hemisferi Nord. 33 .

A través del programa de reintroducción del llop establert en 1990, totes les espècies que vivien en la regió abans de l'arribada dels europeus a Amèrica estan encara presents.

El 80 % de l'extensió de Yellowstone està cobert per boscos. La resta del parc es compon d'humedales : ( llacs, estanys i rius) o està tapizado de prats .Els ambients naturals són diferents d'un sector a un altre i depenen de diversos factors: de l'altitud, de l'exposició, les vessant s, etc.

El Parc de Yellowstone té diversos centenars d'espècies de plantes i 186 espècies de líquenes. És la llar de diverses espècies en perill d'extinció: àguila calba, Grizzly, linx, grulla d'Amèrica. La fauna és rica en set espècies d'ungulados , dues espècies d'ós i al voltant d'altres 50 espècies de mamífers . S'han comptabilitzat en el parc 311 espècies d'aus , 18 espècies de peixos, sis de rèptils i quatre d'amfibis .

Fauna

Yellowstone alberga una sesentena d'espècies de mamífers entre les quals el llop gris (espècie en perill i reintroducida), el linx i el grizzly (espècies amenaçades) són els més coneguts. Els altres grans mamífers del parc són el bisonte , l'ós negre , el puma , el wapiti , l'alci el ciervo , la cabra de les muntanyes rocosas i el muflón canadenc.

continguts © Pere Vilacreat en Bluekea